Populära barnstolar för dig!

Bilbarnstolar

Här har vi samlat tips och råd till er som ska köpa bilstol. Oavsett om ni är förstagångsköpare eller inte så finns det mycket att tänka på. Lycka till!

Godkända stolar?

Bilbarnstolar ska vara E-godkända. (Godkänd enligt Europa-standard.)

Hur stort är barnet/barnen som ska sitta i stolen?

Man rekommenderar att barn sitter bakåtvänt upp till fyra års ålder, därför bör stolen vara godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg. (Risken för nack- och skallskador är högre för barn som åker framåtvända.)

Prova med barnet i stolen innan du köper.

Generellt tänker man så här:

  • Babyskydd – nyfödda  upp till 13 kg.
  • Bakåtvänd bilbarnstol upp till 25 kg.
  • Framåtvänd bilbarnstol från 15 kg / ca 4 års ålder.
Test bilbarnstolar säkerhet

En bilbarnstol är urvuxen när barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredjedel. Om man ska välja bältesstol eller bälteskudde beror på var på barnet bilbältet hamnar. Bältet ska ligga i vecket mellan hals och axel och snett över bröstbenet. Om bältet hamnar högre upp än så bör man välja bältesstol eftersom man på den hakar i bältet vid nackstödet och justerar dess läge genom att höja eller sänka nackstödet. Bältesstolen erbjuder också bättre skydd för huvudet i och med nackstödet. (Rekommendationer från NTF.)

Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd.

Vilka stolar fungerar i er bil/era bilar?

Alla barnstolar för bil fungerar inte bra i alla bilar. Det är ju en fördel om bilstolen fungerar i flera olika bilmärken ifall ni byter bil. Det är dessutom bra om bilstolen är godkänd för alla platser i bilen.

(Glöm inte att koppla ur eventuella krockkuddar innan ni monterar en stol i framsätet.)

Om ni är osäkra, be att få prova bilstolen i er bil innan ni genomför köpet. De flesta försäljare hjälper er dessutom att montera bilbarnstolen i er bil. Om bilens bälte ska användas för att spänna fast barnet är det bra att prova så att spännet inte hamnar under eller bakom stolen. Man kanske har två barnstolar och vill kunna sätta en person mellan barnstolarna och då måste även mittenbältet fungera. Sånt är bra att ta testa innan du köper bilstolen.

Be att få prova att spänna fast barnet i barnstolen. Vissa stolar har krångliga spännen som kan vara svåra att knäppa om t ex barnet inte riktigt är på humör. 

Köpa begagnad bilbarnstol

Köp aldrig en bilbarnstol som varit inblandad i en bilolycka. Även om stolen ser hel ut på utsidan så kan den ha dolda skador.

Bilbarnstolar har en beräknad livslängd på ca 10 år. Materialet inne i stolen riskerar att bli allt för sprött när stolen blir äldre än så.

Annonser: