Populära barnstolar för dig!

Matstol barn

När barnet kan sitta själv brukar det också vilja sitta med vid matbordet. Vid 6-7 månaders ålder brukar de flesta barn klara av att sitta någorlunda.

Det finns barnstolar/matstolar i både trä och i metall. Metallstolarna har tygsits eller plastsits.

Här kommer en liten hjälpreda för er som funderar på vilken matstol som passar er och ert barn bäst.

Det är i huvudsak tre faktorer att ta hänsyn till:

  • Säkerhet
  • Bekväm för barnet
  • Lättskött

Säkerhet

Barnstolar måste stå stadigt och vara svåra att välta. Tänk på att stolen alltid står framme och att eventuella syskon kan lätt få för sig att klättra på stolen. När barnen blivit så stora att de kan resa sig gör de det överallt, även i matstolen.  Man bör att ha en sele så att man kan spänna fast barnet. (Gör det till en vana att alltid spänna fast barnet när du sätter ner det i matstolen.  Börja direkt så blir det inte något barnet protesterar emot senare.) Nybörjarsittaren behöver magbygel och grenskydd för att inte trilla av eller glida ur sin matstol.

Bekväm för barnet

Billiga barnstolar online

Rekommenderad sitthöjd är 52-57 cm. Ryggstödet bör vara minst 16 cm högt. Sitsen bör vara 20-25 cm djup och 24-30 cm bred.

Framkanten på sitsen får gärna vara rundad så att den inte trycker på barnets lår.

De minsta barnen sitter något stadigare om de har fotstöd. Det hjälper dem att hålla balansen.

Barn växer fort och de flesta matstolar fungerar bra till dess att barnet är 2-3 år gammalt. Vill du ha en stol som fungerar längre än så behöver du kunna ta av magbygeln och grenskyddet, samt sänka sitthöjden och fotstödet.

Lättskött

En lättskött matstol ska vara lätt att torka av. Släta ytor utan en massa knoppar, skarvar och krusiduller är att föredra. Det går inte att föreställa sig hur ofta man behöver torka av barnets stol. Ytan behöver också tåla en massa bankande, skrapande och pillande utan att tappa färg eller repas. Har stolen en tygsits ska den vara lätt att ta av och måste tåla maskintvätt minst 40 grader.

Annonser: